Nyheter fra Leipzig for Anne | første reportasje

Nokre av historiene er så eventyrlege
at du vil tru du høyrer eventyr i staden for fakta.
(zitat funnet i en flyer om lysefjorden)

01 Hurtigruten planlegger å utvide skip-linjen til Leipzig, Cospudener sjøen til 2015

Leipzig, 14. September. Menneskene i Leipzig er opphissete. Leipzig skal bli en stasjon i Hurtigrutens nye Eurolinje. Hurtigrutens pressetalsmann Olav Olavsen meldte i en stor pressekonferanse at tradisjonsselskapet har bestemt seg for utvidelsen sørover. »I mange år har den store byen slitt med finansielle problemer, så byrådet er ganske positiv om denne sjansen som skal sette fart på turistlivet«, sier Olavsen.

En simulering viser hvordan Hurtigruten skip skal bli et vant syn foran Sentralstadion i Leipzig om få år

Riktignok er ikke alle like fornøyde. Miljøverngruppen Ökolöwe e.V. påpeker at bekkene og kanalene som leder fra havnen i nordvest-Leipzig til sjølandskapet sørpå måtte utvides — noe som ville ta habitatet fra forskjellige trua dyr, blant annet isfuglen og løvfrosken.

Den logistiske partneren i den store prosjekten skal være Deutsche Bahn AG. »Det er alltid vikitig at man ikke forargrer urinnbyggerne i et land man vil ekspandere til. Da må en har kunnskap om landet. For en slik mega-prosjekt vil vi være sikker ikke å ta noe feil skritt. Vi trenger en logistisk partner, men enda viktigere er det å ha en partner som er kjent med reglene i tyskland; som har de riktige kontaktene til lokale organisasjoner som Ökolöwe e.V. for eksempel. Vi trenger noen som kjenner den tyske sjelen. I Norge vet vi at ingen foretak vil være vellykket hvis menneskenes sjel ignoreres!«

Da det ikke er noe tilstrekkelig store skipsrederier i Sentraleuropa ble det snart klart at den tyske jernbanen skulle være partneren. En topp sjanse for begge sider. Guido Hartmann, som skal bli key account manager av Deutsche Bahn AG for Hurtigruten snakket med oss om synspunktet av Deutsche Bahn AG. Han sier at det ikke er av mye nytte for den tyske jernbanen å være med i vannsaker. Fram til 2005 eide Deutsche Bahn AG det ferjeselskapet Scandlines. Guido Hartmann gleder seg veldig til hans nye oppgave. Etter 5 år med bare tog, spjelker og jernbanestasjoner vil han ha noe nytt. Skip er da akkurat det riktige. Dessuten har han en sterk tendens til Norge. »Jeg begynte å lære norsk i 2008. Jeg ante ikke at eng gang jeg skulle få anledningen å bruke det i yrkelivet. Det må være skjebnens ror.« bekreftet han.

En gammeldags fotografi fra 1924 viser et Hurtigruten skip i full fart gjennom Karl-Heine-Kanal.

Hva neppe noen vet: Hurtigruten i Leizpig, det er ikke helt nytt. Inntil 1927 var befolkningen i Leipzig vant til å se Hurtigrutens skip i Karl-Heine-Kanal. Bestemor Fienchen Hahnich husker seg: »ja, de var stolte og imponerende skip, Hurtigruten sin flåte. Og kapteinene … Å se dette igjen her … da skal jeg bli veldig glad over.«

Det var utlandskorrespondent Stefan Scherer i Leipzig fra uNK til Anne.

……………………………………………………………………………………
En samarbeid av det uoffisielle norsk kurset i Leipzig

Idéen: Stefån S.
Text-ånd-skriver: Nøra og Møni
Korrekturleser: Nøra og Guidø

3 Kommentare
 1. Anne · September 20, 2010 @ 22:01

  Utrooooolig!
  Hva gjorde dere da i Leipzig? Gikk dere paa et annet kurs da som heter: I en fantasieverden - norsk som fremmedspraak?
  Dere skrev jo et helt historie og den lyder perfekt. Hvis det ville ikke vaere Stefan og Guido som er med ville jeg helst trodd det!!! Men saannnnnnnn, nei da. Det stemmer ikke.
  Jeg er helt med Oekoloewene forresten: Hurtigrutenbaatene skal bli i Norge! Nordmenn boer gjoere noe annet med oljepengene =)
  Slik gaar det etter bare to uker.
  Er spent hva som skjer ellers!!!

  Aa Leipzig, aa Leipzig - jeg savner deg!
  Og dere ogsaa!

  Stor klem!!!

  Anne

 2. Anne · September 20, 2010 @ 22:03

  PS: Hvem var det med bildene? De er helt fantastiske!
  Og jeg har laert pressetalsman. Det boer man jo vite som journalist =)

 3. admini · September 21, 2010 @ 21:27

  Redaksjonen av uNKs magasinen gleder seg mye om første leser-brevet! Tusen takk for innsendning!

  Vi beklager at du kan ikke tro fakta av reportasjen oss, forstår ikke hvorfor ikke heller, men sier tusen takk for lovorden, og kritsike meningen din om miliøvern og hurtigruten i leipzig! Da du er interessert i bildmaterialet, det var enkelt. Bare en lit photoshop … æh … mener, det er jo bildene fra det byen-leipzig-arkivet of fra hurtigrutens prosjekterings byrå.

  :-D